top of page

Prana Health

Holistisch coaching, yoga & meer

HO HO HO-ly moly, het is weer Kerst!

Ja ja, binnen 10 dagen is het weer zover. Kerstmis. Wat is de tijd toch snel gegaan!


Deze jaarlijkse feestperiode is de moment om wat extra liefde en gezelligheid in je dagen te brengen. Met familie en vrienden afspreken, kerstmarkten bezoeken, kaarsjes en lampjes aansteken, kerstfilms bingen …


Ondanks de veranderingen en beperkingen van de afgelopen twee jaar is er toch een blijvende constante tijdens deze dagen vol feest... De overvloed aan eten.


Kerstmis en nieuwjaar zijn eetmarathons. Van aperitief hapjes naar voorgerecht, soep, hoofdgerecht en dan nog dessert met de bijpassende glaasjes alcohol. Allemaal fijn en gezellig, maar voor sommige mensen zijn deze dagen niet evident. Ik herken mij hier zeker in.


Doorheen het jaar je best willen doen om gezond te eten, te sporten en die Coronakilo’s weg te werken, of dat lukt is een ander verhaal ;-) , maar dan staan die feestdagen voor de deur en begin je wat te twijfelen. Misschien zelfs licht te piekeren.


“Oh nee, ik ga weer zo veel eten.” “Ik ga niet van die dessertjes kunnen afblijven.” “Al mijn harde werk is voor niets gewees.” “Ik ga niet kunnen genieten als ik mij zo opgeblazen voel.”


Het doel van deze dagen is inderdaad om te genieten. Gemakkelijker gezegd dan gedaan hoor ik je denken. Klopt en daarom heb ik hier 10 tips opgesomd om de feestdagen gezond en vooral gelukkig door te komen. Deze tips zijn niet beperkt tot wat er aan de eettafel gebeurt, maar ook daarbuiten.


Want…

Your body hears everything your mind says.


Mijn tips voor HAPPY holidays:

1. Start de dag met een moment van reflectie.

Deze is enorm belangrijk en wordt vaak onderschat. Door vlak na het ontwaken even de tijd te nemen om te vertragen, ga je meer bewustwording creëren doorheen de dag.


Hoe? Doe ademhalingsoefeningen, rek je uit, stretch een beetje, zeg een positieve affirmatie, mediteer …


2. Hydrateer

Water en kruidenthee helpen om het lichaam te zuiveren. Wanneer je gehydrateerd bent, ga je je energieker voelen. Daarnaast ben je minder hongerig, waardoor je gemakkelijker naar je hongervoel zal luisteren. Daarbovenop is je huid mooier wanneer je voldoende drinkt. Goeie kerstfoto’s verzekerd.

Kruidenthee, denk maar aan munt en gember, is verder nog interessant om je spijsvertering te stimuleren. Toch een zwaar etentje gehad? Schenk jezelf dan een kop thee in en voel hoe je spijsvertering een boost krijgt.


3. Beweeg

Nee, niet sporten! Bewegen is de boodschap. Dit is een algemene regel die niet alleen tijdens de feestdagen geldt. Doorheen de dag bewegen zorgt ervoor dat je spieren meer aangesproken worden en dus meer energie verbruiken. Hierdoor verwerk je die opgeslagen reserves des te sneller.


Heb je een zittend beroep? Maak dan gebruik van sitting breaks. Elk uur even rechtstaan om de benen te strekken of kleine oefeningen te doen, werkt enorm goed.


Voorbeelden: traplopen, wall squat, push-ups tegen de muur, triceps dips op je bureaustoel …


4. Eet enkel wanneer je honger hebt.

“ Je moet eten voor de honger die komt.” “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag?” Allemaal stellingen die we in onze opvoeding hebben meegekregen, maar die helemaal op niets slaan.


Mijn tip: eet alleen wanneer je honger hebt. Uitgebreid Kerstdiner gehad en de volgende ochtend nog geen honger of zin om te eten. Helemaal oké. Stel je eerste maaltijd dan uit tot op het moment dat je honger wel opkomt. Hetzelfde geldt tussen maaltijden. Geen honger = geen nood aan eten.


Ja, eten is een sociale gelegenheid maar dat wil niet zeggen dat je je hongergevoel moet verwaarlozen.


Ook tijdens de feestmaaltijden is het belangrijk om bij je honger te blijven. Nog geen honger wanneer je aan de aperitief zit? Helemaal oké. Niemand gaat je dwingen om hapjes te eten. Je honger zal wel opkomen bij het voorgerecht. Niet zo veel honger tijdens het eten? Helemaal oké. Dan eet je wat minder.


5. Eet volwaardige maaltijden doorheen de dag.

Deze tip sluit aan bij de vorige. Wanneer je dan toch beslist om te eten, ga dan voor een volwaardige maaltijd. Maar wat is een volwaardige maaltijd?

  • Voeg voldoende vetten toe. Denk hierbij aan noten, zaden-pitten, avocado, vis, eieren, kokosproducten, olijfolie… Vetten zorgen voor langetermijn energie, stimuleren je vetverbranding en houden je verzadigd.

  • Eet eiwitrijk. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam en zorgen ook voor voldoende verzadiging. Kies hiervoor voor kwalitatieve aminozuren zoals gevogelte, eieren, noten, hennep, kikkererwten en linzen. Plantaardige melk of yoghurt van kokos, haver of amandel kunnen ook lekker zijn, maar bevatten natuurlijk minder eiwitten.

  • Ga voor complexe koolhydraten. Groenten en fruit zijn de boosters en vezels die je nodig hebt om je maaltijd volwaardig af te werken. Varieer en creëer een regenboog op je bord. Eventueel voeg je nog quinoa, haver of boekweit toe voor dat tikkeltje meer.


Wanneer je een volwaardige maaltijd eet, zal je minder snel honger hebben en ook minder snakken naar zoet. Handig wanneer je ’s avonds naar een feestje moet dus.


6. Mindful eten

Mindfulness staat voor bewustwording en leven in het moment. Mindful eten is dus met je volledige bewustzijn eten. Gebruik al je zintuigen: je geur, je smaak, aanraking en het zicht. Dit doe je zowel tijdens het koken als tijdens het eten. Ja, dus ook wanneer je aan de feesttafel zit.


Hier aanvullend de tip om traag te eten en voldoende te kauwen. Ben je van nature een snelle eter? Stel dan je tempo af op het tempo van de traagste eter aan tafel. Zo vergroot je de beleving van je hongergevoel en wanneer je je het combineert met voldoende kauwen, stimuleer je ook je spijsvertering. Minder kans op een opgeblazen gevoel dus.


7. Maak bewust keuzes.

Hier komt het eingelijk allemaal op neer. Luister naar je eigen gevoel en laat de verwachtingen of etiquettaire verplichtingen los. Wat wil jij echt? Wil jij alle aperitiefhapjes geproefd hebben? Perfect. Doen! Heb je nog geen honger? Laat de aperitiefhapjes dan voor de andere gasten. Heb je geen zin in kroketten? Vraag dan extra groenten. Voel je dat je nog honger hebt na je eerste portie? Vraag dan gewoon wat bij.


Het leven bestaat uit miljarden keuzes. Je moest eens weten hoeveel je er maakt tijdens een Kerstdiner. Vraag jezelf gewoon af wat jij wil en luister naar dat gevoel.


8. Verzorg je nachtrust.

Deze wordt zo vaak onderschat (en een beetje verwaarloosd).


Je hebt het zelf wel eens meegemaakt. Om een of andere reden heb je enorm slecht geslapen en de volgende dag ontspoort je eetpatroon volledig. De drang naar zoet is zo groot en je hebt zo veel honger!


Dit is helemaal normaal. Een minder kwalitatieve nachtrust belemmert het herstel van je lichaam, waardoor dit herstel overdag verder loopt. Daar is wat extra energie voor nodig. Suiker dus.


Oke, tijdens de feestdagen is het niet gemakkelijk om voldoende te slapen. Dat ga ik niet ontkennen, maar zorg dan op de andere dagen voor een kwalitatieve nacht.

  • Ga niet te laat slapen.

  • Beperk de blootstelling aan blauw licht 2 uur voor het slapen.

  • Stop met eten min 2 uur voor het slapen.

  • Ontspan (niet sporten dus).

  • Verlucht je kamer goed en hou hem koel.

9. Geniet

Ik zei het in het begin al. Genieten is het belangrijkste dat er is. Zeker na de afgelopen 2 jaar met onze beperkte contacten en vrijheid tussen aanhalingstekens.


Wanneer je geniet ben je gelukkig en een gelukkig persoon is rustig. Ra ra ra in welke staat onze spijsvertering het beste werkt… Ja hoor, rest and digest. Of je maaltijd nu gezond is of niet, je spijsvertering verloopt beter wanneer je in rust bent. Een extra reden om te genieten dus.


10. Hou van jezelf.

Herhaal deze zin dagelijks: “ik hou onvoorwaardelijk veel van mezelf”. Liefde vult alle leegtes. Het heelt mentale wonden en lost alle twijfels op.


Wat je eet of hoeveel je eet bepaalt je eigenwaarde niet. Te veel noch te weinig. Je bent al waardevol, maar soms vergeet je het een beetje. Bij deze, jij bent waardevol!Lieve lezer,

Bedankt om deze 10 stappen door te nemen en bedankt voor je vertrouwen in Prana Health. Ik wens je een fijn en gelukkig eindejaar. Dat 2022 al je dromen waar mag maken.


Namasté,

Maxime

Comentarios


bottom of page